Elaine Breske Hirscher har femton egna hästar

År 2016 var Elaine Breske Hirscher delägare i en häst tillsammans med tjugo delägare. Nu har hon femton egna hästar och har expanderat sin verksamhet ytterligare med avel. Här berättar hon bland annat vad hon ser för likheter mellan att investera i hästar och att köpa aktier på börsen.
Elaine Breske Hirscher

Foto: Privat

Elaines hästägande tog en större språng när de andra delägarna till Cut Him Some Slack som kallas Curre inte ansåg att han var tillräckligt bra och de antingen skulle sälja honom till Malta, Finland eller så skulle han gå till slakt. Elaine läste då det finstilta i kontraktet och såg en möjlighet att köpa loss honom och det är något som hon inte har ångrat. Hon hade aldrig ens träffat honom men det kändes helt rätt där och då och det visade sig skulle bli en bra investering dessutom då det har gått bra för Curre på banan.

– Curre var då fem år och jag hade knappt ens varit på en travbana men jag fick då kontakt med ett trevligt och duktigt par Claes Sjöström och Hanna Olofsson och Claes började träna och träna min häst och det gick väldigt bra så nu sju år senare äger jag femton hästar

Elaine Breske Hirscher

Foto: Ylva Welén

Vad var det som gjorde att du gick från en till femton? Det är ju ett rätt stort hopp rent investeringsmässigt?

-För det första. Man ska ju inte vara ensam i ett team och en häst är inget team.  Då tyckte jag att jag ville ha tre hästar för det är en bra siffra och sedan efter att det blev tre hästar så rullade det bara på för jag tyckte det var kul och det fungerade bra.

Elaine jobbar även som toppkonsult och interimchef inom området HSQE som står för health, security, quality, environment och det sättet att tänka genomsyrar även hennes verksamhet med hästarna. Hon gör handlingsplaner, sätter upp mål och delmål och följer upp dessa precis som hon gör annars i andra typer av uppdrag. Det tankesättet har lagt basen till de goda resultaten menar hon. Elaine nämner till exempel att Curre nog var deprimerad hos sina tidigare ställen han blev tränad. När han kom till hennes regi och den nya tränaren fick han mer kärlek och blev sedd och då började han prestera mycket bättre.

 

Elaine Breske Hirscher

Foto: Ylva Welén

-Det är precis som i ett företag. Medarbetarna gör ett bättre jobb när de får feedback och känner sig sedda och värdefulla.

I och med att Curre gick blev gladare så började han vinna och tjänade pengar. För de pengarna kunde Elaine köpa både häst två och tre.

-Jag köpte fler hästar. Även några med andra men sedan insåg jag att det är mycket bättre om jag äger mina hästar själv så jag sålde de andelarna och så hittade jag andra hästar jag gillade och ville ha i mitt stall.

 Hennes strategi präglas av långsiktighet

Elaine är från början ridtjej och hade ingen travhästbakgrund men hon har en mycket bra förmåga att plocka ut fina och duktiga och hästar även om de kan vara lite sena i staden starten. Vad hon, som många inte har inom travsporten är tålamod.

-Min pappa så till mig en gång att investera i hästar är att som att investera i aktier. Det är först när du säljer hästen eller pensionerar den som du vet om det har gått bra eller dåligt och fram till dess vet du inte.

Elaine Breske Hirscher

Foto: Ylva Welén

Det är väldigt få saker i livet som är quick fix och hon är stolt över sina hästar tillägger hon. Det går upp och ner och ibland har hon haft lite otur med skador och så men då får man ha tålamod med att hästarna får läka.

-Det här är ju elitidrottare som tävlar i de högsta divisionerna och är du elitidrottsman eller kvinna så slutar du ju inte att tävla för att du får en skada. Då ser du ju du till att få rehabilitering så att du kan komma tillbaka.

Hur ser du på att det är höga kostnader inom din sport? Hur säkerställer du att dessa kostnader inte springer i väg hur mycket som helst?

-Ja det är höga kostnader att ha hästar i träning. Därför är bra att hitta någon tränare som erbjuder all inklusive och då ska allt ingå för annars är det svårt att hålla koll på din investering. Om det tillkommer en massa kostnader du inte var beredd på skulle komma.

Hon har själv blivit lurad på sådant och därför tipsar Elaine nu att det är viktigt att skriva bra avtal. Precis som i annan affärsverksamhet där du gör investeringar.

Elaine Breske Hirscher

Foto: Ylva Welén

Hur ska man välja tränare?

-Här är det viktigt att läsa på och ställa frågor. Hur stor procent segrar har tränaren? Vi vilken ålderskategori har han eller hon lyckats bäst? Undersök på samma sätt som när du köper aktier. För inte gissar du väl bara och räcker upp pekfingret i luften tänker lättvindigt, att den här aktien blir nog bra.

 Vad är det roligaste med att äga travhästar?

-Som sagt är det mycket som är tufft men det lockar mycket att det väldigt hög puls och fart när det är lopp och nervöst med mycket spänning också. För att inte komma med, vilket spår man ska få och för att det kan hända olyckor.

Vad kan man då få ut av sin investering, vad kan man vinna i prispengar?

-Det är ju allt från 1500 kronor till fyra miljoner eller mer för ett elitlopp. I Sverige kan det vara väldigt gynnsamt att ha travhästar då vi har höga prispengar, många tävlingar och vi har en stor bredd så att du som liten hästägare kan vara med och tävla i.

Hur fungerar det när man är andelsägare?

-Då är det ofta tio till tjugo som går ihop och skapar ett andelsbolag. Sedan betalar du för din andel både vad det kostar att köpa in hästen och månadsvis. Du kan även välja om du vill köpa en eller flera andelar och ni delar på både kostnaderna och även då de eventuella vinstpengarna.

Enligt Elaine är den stora fördelen att det blir mindre ekonomisk risk. En del börjar så men investerar i egna hästar för vinsterna de gjort i med sina andelshästar. Nackdelarna med att vara många som äger tillsammans är att det kan bli krävande diskussioner kring vem som ska träna, hur hästen ska tränas och annat som det kan bli konflikter kring, menar Elaine. Det kan vara svårt att hålla ihop.

Avslutningsvis berättar Elaine att hon nu även håller på med en satsning på avel. Hon har både köpt fina ston och har investerat i dyra betäckningsavgifter för prestigefulla hingstar, för att kunna få fram bra föl i flera generationer framåt. Även här lyser hennes långsiktiga strategi igenom.

Övriga artiklar