Linn Mayer, kiropraktor på Klinikum

Linn Mayer arbetar som kiropraktor på egna kliniken Klinikum i Åkersberga. Här ger hon sina bästa tips till dig som jobbar hemma helt eller delvis och vill slippa belastningsskadorna det ibland innebär eftersom ergonomin ofta inte är den bästa.
Linn Mayer kiropraktor Klinikum

Foto: Hendrik Mayer

Linn inleder med att berätta att under pandemin märkte de en ökning av kunder som kom med överbelastningssymtom och det menar hon inte är konstigt då arbetsmiljön ofta inte är lika bra hemma som på en arbetsplats.

-En arbetsplats är utrustad för att du ska vistas där och endast utföra ditt arbete medan hemmet påverkar dig kanske påminner dig om att du borde städa till exempel. Då är det lätt att bli distraherad och kanske stressad.

Vilka är de vanligaste problemen som kunderna söker till er klinik för?

-Vanliga överbelastningsbesvär sedan hemmakontoret blivit ett faktum för många har varit smärta kring armbågsled, handled, nacke och skuldra eller bröstrygg samt även spänningshuvudvärk.

Dels grundar sig enligt Linn ofta på problematiken i en statisk och monoton arbetsställning och dels att det blir för långdraget utan återhämtning.

-Möjligheten till rast kan bli svårare om teamsmötena avlöser varandra på ett annat sätt än när man normalt måste transporteras sig fysiskt mellan möten och platser.

Pauser är viktiga

Det som händer när trötthet, smärta eller värk uppstår i kroppen till följd av statisk och monotont arbete är att syresättningen i muskulaturen sjunker, fortsätter Linn.

Då är det är dags att röra på sig och komma ihåg att ta paus. Den naturliga pausen och bensträckaren är en källa till återhämtning och att blodcirkulationen ökar i kroppen, vilket muskler och hjärna mår bra av.

-Att arbeta från soffan hemma är för de flesta tyvärr inte hållbart i långa loppet. En soffa är oftast designad för att du ska sitta avslappnat utan du ska spänna dig.

Koncentration kräver anspänning från kroppen vare sig du vill eller inte.  För mycket slarv med ergonomin kan i värsta fall leda till inflammation i muskelfästen eller muskler.

-Det kan påverka funktionen i kroppens leder och muskler med stelhet och smärta men även på längre sikt leda till anatomisk skada såsom diskbråck. Skador av denna art uppkommer dock över tid, säger Linn.

Dålig ergonomi och hållning ökar belastningen på kotornas diskar. Lungkapaciteten påverkas även av att sitta framåtböjd för mycket då stora andningsmuskeln, diafragman, komprimeras.

-En sämre andning leder till lägre syresättning av hjärna och muskler, vilket kan ge koncentrationssvårigheter och ökad aktivering av muskulatur kring revben och nacke. Symtomen följt av detta kan bli huvudvärk och spänningar.

 

Hur du inreder ett hemmakontor

Hur ambitiöst man väljer att inreda sitt hemmakontor eller hur frekvent man ska arbeta hemifrån bör utgå från olika parametrar, menar Linn

-Är du en person som lättare får ont? Då måste du variera arbetsställning ofta, låt säga att en mikropaus med lättare rörelser kan behövas efter ca 30 minuter. Övningar för att öka cirkulationen kan ex vara att knipa ihop skulderbladen eller rulla med axlarna.

Kan jag arbeta ostört? Om möjligt så försök att avvara ett arbetsrum där du endast vistas när du arbetar. Finns ett gästhus eller en isolerad friggebod på tomten som du kan inreda till kontor? Förnimmelsen av att lämna hemmet för att checka in på hemmakontoret kan inge en större känsla av både fokus och lugn, tipsar Linn.

-Inred hemmakontoret med ett höj- och sänkbart skrivbord och eventuellt andra ergonomiska hjälpmedel. Själv använder jag en sadelstol vilket ger en ökad aktivering av bålmuskulaturen och en mycket bättre hållning av axlar och nacke då man inte tillåts ”sjunka ihop”.

Linn Mayer kiropraktor Klinikum

Foto: Hendrik Mayer

Annat som kan påverka

Andra saker som färgsättning på väggar – god ventilation, växtlighet och belysning påverkar också arbetsmiljön, vill hon även passa på och lyfta fram.

-Att hitta balansen mellan rutiner, disciplin och återhämtning är viktig under en arbetsdag. Variationen mellan människor är såklart stora, vissa tål mer slarv än andra.

Försöker man röra på sig lite mellan alla digitala möten, se till att dricka vatten och fylla på med sund energi/mat blir förutsättningarna för en god hälsa bättre. Att dagligen ta en promenad eller göra lite enklare träningsövningar kan dessutom förbättra hälsan, avslutar Linn.

Övriga artiklar