Flyga helikopter över Grand Canyon

Flyga helikopter över Grand Canyon är nog mångas dröm. Jag fick möjligheten att göra just detta när jag var och jobbade som Influenser och fotograf i Las Vegas.  För att summera det lite kort så är det lite som att åka en karusell genom ett konstgalleri för att till slut landa i Legoland.

Jens C Hilner
flyga helikopter över grand canyon

Foto: Jens C Hilner

Helikopter över Malmö?

Jag har alltid drömt om att någon gång i mitt liv få möjlighet att åka helikopter. Ibland har jag tittat lite på nätet om vad det skulle kosta över Malmö där jag bor, men det har inte varit överkomligt. 

När mitt jobb som fotograf och Influencer plötsligt tar mig till Las Vegas hade jag inte en tanke på att jag skulle åka helikopter. Men en dag mitt i allt jobb så frågar min kund om jag skulle vilja åka helikopter. Jag försöker att inte bli hysteriskt glad och hoppa upp och ner utan sa proffsigt och lugnt att det hade varit jättekul.

Lyxtur Deluxe

När jag sen får mer info så får jag veta att det är någon slags lyxtur som de bokat med över två timmars flygtur, champagne i bergen och solnedgång över Las Vegas. Jag hade varit överlycklig om det bara hade varit en femton-minuterstur.

Det var länge sedan jag varit så exalterad och vettskrämd på samma gång, nämnde jag att jag är flygrädd? Ett riktigt kaos av känslor. Jag kommer ihåg att jag sitter på mitt hotellrum på Treasure Island i Las Vegas och ska försöka spela in ett intro till min youtube-film om helikopterturen och får inte rätt på något då jag är så nervös,

flyga helikopter över grand canyon

Foto: Jens C Hilner

Flyga helikopter över Grand Canyon

Vi blir upphämtade vid hotellet av en stor buss. På sidan av bussen står det Maveric luxury helicopter tours. Jag är inte van vid lyx på något sätt så detta känns extra spännande.

Färden går till Las Vegas Airport där Maverick har sin bas. Bredvid byggnaden står ett 20-tal helikoptrar uppradade. Det ser riktigt coolt ut, lite som en Lego-utställning. De har en fantastisk fin lokal, allt ser så proffsigt ut och man får en väldigt säker och lugn känsla. Jag känner mig inte nervös längre, det är väldigt tydligt att detta företag är världsledande på sitt område.

 

 

Foto: Jens C Hilner

Världens största och bästa

Företaget som har dessa helikopterturer heter Maverick och har verksamhet i Nevada, Arizona, Hawaii, och i Kalifornien. Företaget är ledande i världen i sin bransch och har fått flera priser för sitt arbete för ökad säkerhet och kompetens. De har även den största flottan i världen med nästan 50 helikoptrar.

Hur många kameror får man ta med sig?

Vi får väga oss och jag undrar om mina fyra kameror ska vara med på vägningen? Jo, det ska de. Vi får noggrann genomgång av säkerheten, sedan går vi ut och blir fotograferade framför helikoptern. Bilden kan man sen köpa när man kommer tillbaka, den kostar cirka 400 kronor och man får en fin ram till. Bilden blir ett fint minne för livet för den här flygturen är något jag aldrig kommer glömma.

flyga helikopter över grand canyon

Foto: Jens C Hilner

Jag ska ha bästa platsen

När det är dags att sätta sig i helikoptern så frågar jag lite desperat piloten om jag får sitta där man ser mest och kan ta bäst bilder. Jag är en väldigt omtänksam person annars men när det kommer till att få de bästa bilderna så flyr jag inga medel. Det blir en kompromiss, jag får sitta på bästa stället halva turen och folket med låtsaskameror i mobilen får andra halvan av turen.

Åksjuketabletter

Vi sitter tre plus piloten fram och ytterligare fyra bak. Att åka i en helikopter känns som att befinna sig i en jättestor leksak. Vi lyfter och det låter jättemycket, det skakar och väsnas men det är så häftigt. Det känns som om man är 10 år gammal igen. Att åka helikopter påminner mycket om att åka karusell. 

Det finns en vettig förklaring till att de säljer 20 tal olika åksjuketabletter i sin butik, det kränger rejält när man svänger och antingen skrattar du eller så spyr du. Med det sagt så välj noga vem du sätter dig bredvid.

flyga helikopter över grand canyon

Foto: Jens C Hilner

Flest bilder vinner

Jag filmar och fotograferar hejdlöst. Den som har flest bilder från turen vinner. Det går helt okej att ta bilder genom rutan men det blir fläckar av glaset och reflexerna stör en del. Det blir fina minnesbilder från turen men det blir inte bilder som säljer på ett galleri. Om du förväntar dig att ta wow bilder från en helikopter så är det ganska svårt att lyckas med detta. 

Selfies i en helikopter

Ska du försöka ta selfies på ditt sällskap i en helikopter måste du ha extremt vidvinkel på mobilen eller din kamera. Välj teknik innan du sätter dig i helikoptern för det finns inte plats att byta objektiv eller fibbla med utrustning över huvud taget, det är för trångt. Jag har med mig en systemkamera med objektiv 24-70mm, 2 st GoPros med olika inställningar och min mobil.

flyga helikopter över grand canyon

Foto: Jens C Hilner

Hoover dammen

Vi flyger över den stora Hooverdammen som ligger i Colorado floden mellan Arizona och Nevada. Byggandet av dammen pågick från 1931 till 1936. Dammen är uppkallad efter dåvarande presidenten Herbert Hoover. Tusentals människor arbetade med dammen och över 100 personer dog under bygget. Hooverdammen har ungefär 1 miljon besökare varje år.

Dödens karta

Att flyga över Grand Canyon är fantastiskt, den utsikt som möter dig är som detaljrika målningar. Grand Canyon har varit ett turistmål ända sedan början av 1900-talet. Varje år besöks Grand Canyon av över 5 miljoner människor. Det finns en märklig karta som visar var i Grand Canyon olika personer har dött och hur. Den heter The Death map of Grand Canyon.

flyga helikopter över grand canyon

Foto: Jens C Hilner

flyga helikopter över grand canyon

Foto: Jens C Hilner

Champagne är tramsigt

Vi landar i en ravin av något slag och får gå av för att titta och ströva omkring lite. De flesta går och dricker skumpa, det gör inte jag. Jag springer runt och fotograferar så mycket jag bara kan. Miljöerna och vyerna är som i en film och det är rent ut sagt helt underbart. Colorado floden rinner förbi precis bredvid men ändå är allt så tyst och stilla. 

Vill inte ha nån skumpa!

Folk ropar, ska du inte ha lite skumpa? Men vilket j**** tjat om skumpa hit och skumpa dit. Jag går dit och häller i mig ett glas och går sedan iväg för att ta fler bilder. För mig har det alltid varit viktigare att ta bilder på något än att se det. Jag upplever gärna händelser och platser genom min kamera och jag trivs bra med detta. När piloten ropar irriterat på mig inser jag att jag står ensam kvar och fotograferar en stackars kaktus och alla andra har redan satt sig i helikoptern. Det är lugnt, jag kan stanna här.

flyga helikopter över grand canyon

Foto: Jens C Hilner

flyga helikopter över grand canyon

Foto: Jens C Hilner

Bensinmacken i öknen

Vi flyger vidare och efter en stund landar vi på en bensinmack för helikoptrar mitt i öknen. När vi flyger denna tur korsar vi gränsen mellan Nevada och Arizona. Vi fick reda på av piloten att det är dyrare bensinskatt i Nevada än Arizona så därför passar helikoptern på att tanka innan de korsar gränsen. Vi får möjlighet att hoppa av och jag tar massor med bilder på kaktusar.

Då piloten tycker att störst kamera vinner så tipsar han mig snällt om var jag ska sätta mig på vägen tillbaka för att få bäst vy av Las Vegas vid solnedgången.

Lego City

Att se Grand Canyon i solnedgången är en overklig syn och otroligt vackert. När vi flyger över Las Vegas så har precis solen gått ner och ljuset från världens roligaste stad lyser upp och fastnar på mina bilder. Las Vegas ser ut som en legostad från ovan.

flyga helikopter över grand canyon

Foto: Jens C Hilner

Tack! 

När vi landar är jag så glad och jag befinner mig i något slags lyckorus, vilken fantastisk upplevelse och jag kommer att minnas denna dagen i resten av mitt liv. Tack för denna fantastiska upplevelse.

Nedan hittar du fler av mina artiklar från Las Vegas. Vill du se mina upplevelser i film så besök min youtubekanal

flyga helikopter över grand canyon

Foto: Jens C Hilner

Här nedan kan du se fler bilder från artikeln. Foto: Jens C Hilner

Här nedan kan du se fler bilder från artikeln. Foto: Jens C Hilner

Dela denna artikeln!