Guiden till Anafiotika i Aten

Anafiotika blev en av de stora höjdpunkterna på min resa till Aten. Bilderna från denna fantastiska lilla by kommer föralltid att finns på min vägg där hemma.
Jens C Hilner
Guiden till Anafiotika i Aten

Ett av de mest kända och mest fotograferade husen i Anafiotika. Foto: Jens C Hilner

Nedanför Akropolis finns en liten by som skiljer sig väldigt mycket från övriga Aten. Denna plats består idag av cirka 45 olika hus som skapar en unik liten oas. Att hitta hit kan vara svårt och du måste verkligen göra din läxa för att inte gå fel.

Gatorna som leder hit är så små och trånga att man får en känsla av att man går in på någons privata hustomt, av just denna anledning vänder många turister om och missar denna fantastiska plats. Mitt första värdefulla tips är att bara fortsätta fast det känns påtagligt påträngande.

Snickare bjöds in av Kungen

1840 kom byggare från den grekiska ön Anafi för att jobba på Kung Ottos palats, det sägs att kung Otto själv bjöd dit dem på grund av deras expertis inom snickeri. När byggarna skulle bygga sina egna hus byggdes de i samma stil som deras hem på ön Anafi. 1950 förstördes större delar av byn på grund av arkeologiska utgrävningar.

För att lättast kunna ta sig till byn så har jag gjort två kartor längre ner i bildgalleriet. På kartorna ser du området Anafiotika inringat, runt området så heter gatorna Prytaneiou, Stratonos, Anafiotika och Therias dessa är de enda synliga gatorna på kartan. (Google Karta) Gatorna inne i Anafiotika är så små att de finns inte på någon karta. Väl inne i området kommer du se pittoreska små gränder och hus och var du än vänder dig så har du fantastiska vyer att fotografera.

Guiden till Anafiotika i Aten

Gatorna är så små att man får känslan av att man inte får gå där. Foto: Jens C Hilner

Guiden till Anafiotika i Aten

Utsikten över stora delar av Aten från Anafiotika är något ut över det vanliga. Foto: Jens C Hilner

Övergivna bakgårdar

Bland alla smågator och hus så finns här en del rustika bakgårdar som är övergivna där du kan ta riktigt coola bilder. Här finns även en liten gränd där allt är målat i graffiti, den kan vara lite svår att hitta men den är värt lite extra letande. Gillar du katter och kattungar så kan du hitta detta i buskarna lite varstans, rör dem inte och ta inte med dem hem.

På väg till Anafiotika så finns det en fantastiskt plats där det är fint att stanna för att äta eller bara ta en fika. Vid korsningen Kyrristou/Misikleous startar en lång trappa upp mot Anafiotika, platsen heter Plaka Stairs. Längs denna trappa finns det massor med mysiga restauranger och caféer som har sina uteserveringar på själva trappan, en helt klart annorlunda syn.

Turistpriser

Maten har turistpriser men är fantastiskt god och bara miljön är värt pengarna. Grekisk traditionell  mat som gyros och moussaka är riktigt bra här. Mysigast är det på kvällen men här är en hel del turister så det finns inga garantier att få någon plats. Besök Anafiotika på dagen och boka bord till kvällen när du går förbi restaurangerna. Att tänka på är att små barn har svårt för att springa fritt då allting ligger just i en trappa.

Guiden till Anafiotika i Aten

Plaka Stairs som är kända för sina mysiga restauranger och caféer. Foto: Jens C Hilner

Runt om i området finns många mysiga gator med små trevliga affärer som säljer allt från typiska turist souvenirer till helt okey modebutiker. Något Aten är känt för är sina vackra handsnidade träsaker, dessa butiker i finns överallt. Häromkring finns också många arkeologiska utgrävningar som går hand i hand med Akropolis.

Till dig som är fotointresserad kommer här några värdefulla tips.

Anafiotika är en unik plats där du kommer känna att kreativiteten sprutar.  Var du än vänder kameran så finns här något att fotografera. Jag rekommenderar starkt att åka hit på våren eller sommaren så du får med dom fina färgerna från all grönska. Mina bilder är från  slutet av September. När det kommer till utrustning så behöver du en vindvinkelzoom, tele behövs inte då allt ligger så tätt inpå och nära dig. Fasta objektiv rekommenderas inte.

Bara mobilen?

Har du bara mobilen så ta med en selfiepinne då kommer du lite längre bort från dig själv och får med bakgrunden på ett bättre sätt. Fotografera inte med mobilens selfiekamera det vill säga kameran där du även ser skärmen. Använda kameran på mobilens baksida istället, då blir det bättre kvalité och större bild om du skulle vilja skriva ut den vid ett senare tillfälle. Ta dig tid att gå runt i alla små gränder och gator så du inte missar något intressant.

Guiden till Anafiotika i Aten

Världskänd vy och största kännetecknet från Anafiotika, glöm inte att ta bild på detta hus. Foto: Jens C Hilner

Om Fotograf Jens C Hilner

Jag har jobbat i nästan 30 år som fotograf. vilkenresa.se är ett plattform där jag delar med mig av mina resor, erfarenhet som fotograf samt mina influencer uppdrag av olika slag. Vill du veta mer om mig så finns jag på de flesta sociala medier. Hemsida PhotoMedia

Här nedan kan du se fler bilder från artikeln. Foto: Jens C Hilner

Här nedan kan du se fler bilder från artikeln. OBS dessa bilder går att öppna större på en dator. Foto: Jens C Hilner

Övriga artiklar