Hon startade sin första yogastudio utan externt kapital

Många drömmer om att bli egenföretagare men bromsas av att man saknar ett startkapital. En annan bromskloss kan vara att man inte är uthållig nog för att investera det kapital som behövs, i form av engagemang och tid.

– Jag startade min första yogastudio utan pengar på fickan och jobbade extra som mattelärare för att få ihop det. Alla extrapengar jag tjänade återinvesterade jag i bolaget, säger Madeleine Wilhelmsson, 43, som i september öppnar dörrarna till sin tredje yogastudio i centrala Stockholm.

YogaMana-Madeleine-wilhelmsson

Foto: Pressbild

“Första gången jag hade en yogaklass deltog tre personer. Så här, femton år senare, öppnar jag min tredje studio.“

Vid en första anblick skulle det kunna vara lätt att bilda sig förutfattade meningar om den rågblonda Östermalmsbönan, född och uppvuxen i Linköping. Maddes lyxiga framtoning och framgång skulle kunna få många att tro att resan varit enkel. Madde har visserligen vuxit upp i en entreprenöriell familj, det vill säga har ett medfött målmedvetet mindset och stöttande influenser från familjehemmet. Men Madde har varit noga med att hon vill stå på egna ben och sköta sig själv, utan externt kapital och inkräktande investerare. Bakom Maddes framgångar ligger många års investeringar av passionerat och målmedvetet arbete.

– En del kan få för sig att du kickar igång en yogakarriär genom att åka till Bali, leva “yogakonceptet” och dela spirituella quotes på Instagram… Men det ligger många års arbete bakom att bygga bolag, varumärke och en lojal kundkrets. Första gången jag hade en yogaklass deltog tre personer. Så här, femton år senare, öppnar jag min
tredje studio.

YogaMana-Madeleine-wilhelmsson

Foto: Pressbild

Madde är ett bra exempel på att man inte behöver ha pengar på fickan för att öppna en yogastudio. Du kan hanka dig fram med små medel, jobba extra vid sidan av och återinvestera pengarna du tjänar i takt med att du bygger din verksamhet, säger Madde som själv jobbade som lärarvikarie parallellt när hon startade upp sin första studio. Om hon skulle dela ett tips till andra som funderar på att starta egen verksamhet? – Gör det som är du. Jobba konsekvent mot målet och lägg prestigen åt sidan, säger hon. Jag hade alla gånger kunnat tänka mig att göra något utanför min kompetens, som till exempel städa hotellrum eller servera på restaurang om situationen hade krävt det, för att få möjlighet att realisera mina drömmar.

YogaMana-Madeleine-wilhelmsson

Foto: Pressbild

Madeleine tipsar – Så bygger du bolag från grunden utan startkapital

Idag driver Madeleine Stockholms mest exklusiva yogastudios och även en hyllad hälsoutbildning. Hon tror på att gå tvärt emot strömmen och att gasa när andra bromsar. Under pandemin gjorde hennes bolag produktsatsningar med onlineyoga valde samtidigt att skapa en webbshop, i vilken de lanserade fina yogasmycken. Resultatet ledde till att de gjorde omsättningsrekord. Idag är Maddes huvudsakliga
sysselsättning att tillsammans med forskare, läkare, näringsterapeuter och yogalärare utbilda framtidens självläkningsterapeuter. – Vår utbildning till självläkningsterapeut har fått enormt stor uppmärksamhet och är en kombinationsutbildning i medicinsk yoga, kost, näring och livsstil. Jag skapade utbildningen som jag själv saknade, säger Madde.

Madeleines tips för att skapa ett företag från grunden. När du saknar startkapital, kan du följa dessa steg:

Utveckla en affärsidé
– Kom med en unik idé för ditt företag. Identifiera ett problem på marknaden som du kan lösa eller kom med en produkt eller tjänst som saknas.

Gör din forskning
– Försök så mycket som möjligt att lära dig om din marknad, dina konkurrenter och dina potentiella kunder. Vad saknas? Hur kan du ”serva” kunderna på bästa sätt? Hitta din unika nisch. Våga smalna av och håll ett tydligt fokus.

Våga ta hjälp
– Det finns människor runt dig som har kunskap som du kan behöva. Bjud på en lunch, ställ din frågor och ta emot tips och idéer. Du behöver inte veta allt själv. Det finns även gratis hjälp att få hos ex Vinnova och Tillväxtverket. Kanske behöver du en mentor? Lägg ut dina frågor på sociala medier och be om hjälp.

Starta din online-närvaro enkelt och billigt
– Du kan starta din närvaro online genom att skapa sociala medier -konton gratis. Du behöver inte ha en dyr hemsida från start. Sociala medier är ett utmärkt sätt att synas billigt där du även enkelt kan skapa din webshop eller butik.

Kör, kör och sälj
– Du behöver få in inkomst för att hålla företaget i gång, så börja sälja det du har och kan. Fastna inte i planeringsstadiet eller i att skapa vackra planer och den perfekta produkten eller tjänsten. Du kan justera längs med vägen men du behöver komma igång!

Ägna dig åt företaget
– Vara beredd på att jobba hårt och prioritera företagets framgång. Om du inte kan investera pengar, kan du investera tid och engagemang. Det är viktigt att komma ihåg att det kan vara utmanande att bygga ett företag utan startkapital, men det är inte omöjligt. Genom att vara kreativ och ha en strategisk plan kan du ta ditt företag från start till framgång.

YogaMana-Madeleine-wilhelmsson

Foto: Pressbild