Nordic Organic Food Fair och Eco Living Scandinavia

I år var det femte gången jag var på mässan Nordic Organic Food Fair och Eco Living Scandinavia i Malmö. Varje gång är det lika roligt och lärorikt att vara med där. Här delar jag med mig av min upplevelse och av godbitarna.

ECO Living

Foto: Jens C Hilner

Denna gången besökte jag den med Jens C Hilner, fotograf och content creator och som liksom jag är influencer. Även han tyckte att mässan var intressant och att det var bra att nätverka där.

Det är en B2B- mässa med över 500 utställare från hela världen. Just att den är så internationell är ett av de allra bästa med det eventet. En annan sak är givetvis att temat är ekologiskt. Att alla leverantörerna har det fokuset oavsett det är mat, vitaminer, hudvård, kryddor med mera.

Jag upplever ofta att det är svårt att hitta bra produkter inom organic-nischen men här är det lätt. Det finns hur mycket spännande och högkvalitativa produkter som helst att upptäcka när man minglar runt mellan montrarna. Ett stort plus i kanten för det. I en perfekt värld skulle alla dessa produkter kunna köpas i helt vanliga butiker och överallt men så är tyvärr inte fallet ännu.

Four Starlings Soapmakers

Foto: Jens C Hilner

Innovation zone

Här kan du hitta de bästa och senaste produkterna och följa trenderna inom nischen. Där är det riktigt roligt att titta in. Du kan även rösta på din favoritprodukt.

Föreläsningarna är också givande och ofta interaktiva där du kan ställa frågor och få vettiga svar. Flera intressanta startups får möjligheten att dela med sig av det som de har skapat. Jag gillar att mässan premierar entreprenörsandan inom eko-området. Det behövs den typen av morötter för att fler ska vilja satsa på att starta och driva företag som tar fram bra och hälsosamma produkter och tjänster.

Kontakten mellan företagen och influencers

Det är också värdefullt att de satsar på olika influencerevent där marknaden har möjlighet att få kontakt med de som kan hjälpa till och sprida ordet vidare till slutkonsumenterna via influencerns sociala medier. Teamet som jobbar med mediakontakter och influcencers är serviceinriktade, positiva och engagerade. Plus även för detta.

 

 

Four Starlings Soapmakers

Foto: Jens C Hilner

Här är några av företagen värda att lyfta fram:

Scandsea Care

Scandsea Care är ett svenskt företag, som jag tidigare även har jag mött på Stockholm Beauty Week. Jag gillar verkligen deras innovativa tänk kring att skapa mycket fina tångoljor för kroppen och för ansiktet. I år presenterade de även supergoda och nyttiga tångkex. Mer sådant. Gott och nyttigt är en superkombo. Jag ser fram emot att följa detta företag framöver.

Four Starlings Soapmakers

En annan favorit är Four Starlings Soapmakers tvålmakare från Polen. Tjejerna bakom det varumärket är karismatiska och riktiga eldsjälar som skapar fantastisk tvål i olika former och med härliga, naturliga ingredienser och med stort hantverkskunnande. Både doft och konsistens på deras tvålsorter är ljuvliga och det är fint att möta företagare som verkligen brinner för att ta fram fina produkter och så entusiastiskt kan prata för dem. Jag och mina vänner gick ifrån deras monter med ett leende.

Scandsea Care

Foto: Jens C Hilner

Voelkel

Jag blev överlycklig när jag såg detta tyska juiceföretag igen. Jag har tidigare köpt deras produkter men inte hittat dem i någon butik på länge. Nu planerar de att lansera produkterna i Sverige igen och det ser jag fram emot. Just deras mjölksyrade rödbetsjuice är helt fantastisk. Söt på ett naturligt vis och magen mår väldigt bra av mjölksyran i den. Även deras andra produkter är högkvalitativa och välsmakande. De har bland annat både kombucha och olika shots med till exempel ingefära. Allt eko naturligtvis och med tyska demeter-stämpeln som borgar för bra kvalité och kunnande.

Nightwatch

Ytterligare ett företag som jag vill passa på att berätta om är svenska bolaget Nightwatch som producerar en energidryck som är nyttig. De benämner den själva som den nya generationens energidryck. Den är 100 procent plantbaserad och riktigt god kan jag tillägga. Söt men på ett naturligt vis och jag blev lagom pigg. Utan att få den där stressade känslan som jag får av en vanlig energidricka, som jag heller inte dricker av den anledningen plus att det är en massa konstiga och onyttiga ingredienser i den såklart. Därför välkomnar jag detta företag och det ska bli spännande att se hur deras produkter tas emot på marknaden.

energidryck-Nightwatch

Chikko

Detta företag har jag också på min gillalista. Det är toppen med alternativ till vanligt kaffe som inte innehåller koffein men som ändå är kaffeliknande i smak, färg och konsistens. Namnet Chikko- not coffee tycker jag är ett kreativt och kul namn. De har också ghee som är super. Både god och fin konsistens. Bra jobbat.

Plantlife

I denna monter blev det en riktig wow-upplevelse. Österrikiska Plantlife erbjuder ekologiska, torkade frukt och bär i världsklass. Jag har aldrig smakat något liknande. Vi smakade till exempel jordgubbar, gröna russin och plommon som var helt underbara och personalen vänliga, kunniga och ambitiösa i var de vill ta sitt varumärke ut i världen. Och det behövs, näring är viktigt idag och att kunna äta giftfria bär och frukt som är plockade i orörda områden är guld värt.

Share

Ett annat företag som också presenterade torkad frukt, närmare bestämt  fermenterad, är Share från Schweiz. Just fermentering är något som har börjat intressera mig mer och mer så det var intressant att provsmaka deras fermenterade aprikoser, enligt ett gammalt japanskt recept och tillredningsprocessen tar minst 30 månader.  Det blev mycket riktigt en bra detox och detta bolag med sitt koncept inom fermentering  kommer jag också att fördjupa mig i mer framöver.

Upgrit

Sist men inte minst vill jag skriva några rader om svenska Upgrit som jag tidigare har kommit i kontakt med via Ewa Meurk, hälsoingenjör och grundare av Sockerfria dagen. Det var kul att träffa dem i Malmö och de har fått många nya produkter sedan sist vi hade kontakt. Keto ligger i tiden och de har stort kunnande inom detta område. De har till exempel en MCT-olja som jag tycker är riktigt bra och som jag ofta har i te för att minska sockersug och peppa upp hjärnan när jag får en dipp. Nu fick jag även prova deras probiotika som innehåller hela 10 bakteriestammar. Den var värdefull för mig i och med att jag varit på resa och min mage började krångla lite. Likaså kom deras produkt Vila, väl till pass för att ställa om kroppen efter tidsskillnaderna det innebär att komma hem från långresa.

Dela denna artikeln!