Resan innan podden Nyfiken

Malte Andersson driver podden Nyfiken som han har stora planer för. Här berättar han en del om den resa som ligger bakom sitt intresse för entreprenörskap och att han ville starta en podd.

Foto: Pressbild

Malte har sitt ursprung i Borlänge, men nyligen har han bytt ort till Stockholm. Det är här han ska fördjupa sig i sina studier vid Stockholms universitet, förklarar han.

-Min familj består av två underbara föräldrar, Anna och Mikael. Dessutom finns det tre systrar i bilden – två äldre, Lisa och Maja, samt en yngre vid namn Vera. 

När det kommer till hans sociala liv så trivs han bäst i sällskap av vänner. Att titta på film är en av hans stora njutningar.

Stort intresse för samhällsfrågor

Malte har alltid haft ett stort intresse för samhällsfrågor och han gillar att fördjupa sig i ämnen som dessa. Han har därför startat en podcast som heter Nyfiken, där han intervjuar olika intressanta personer.

-En passion som alltid har funnits hos mig är entreprenörskap. Ett minne från min barndom när jag var omkring sex eller sju år gammal kommer till minnet. Vid det tillfället befann jag mig utanför mitt farföräldrahem där det brukade arrangeras en musikfestival vid namn Peace and Love.

Det var i början av förra årtiondet, och under den tiden var festivalen i sin storhet. Artister som Rihanna, Bruce Springsteen och Jay-Z uppträdde där. Trots att hans hemstad Borlänge hade en befolkning på runt femtio- till fyrtiotusen, drog festivalen till sig över sextiotusen besökare. 

 

 

Det började med en kiosk

Vad Malte minns särskilt från den tiden är när han satte upp en liten kiosk utanför sina farföräldrars hus längs vägen till festivalen.

 -Där sålde jag biljetter – eller åtminstone papper med ”Cirkus” skrivet på dem. Jag sålde även godis, läsk och choklad och lyckades faktiskt dra in över 1000 kronor. För en sjuåring som jag var då, kändes det som en enorm framgång. 

Maltes entreprenörsanda har fortsatt att följa honom genom åren. Under högstadiet försökte han sig till och med att sälja egendesignade t-shirts på nätet, även om han ville hålla det hemligt på något sätt.

Foto: Pressbild

Medicinska utmaningar

Denna vilja att utforska olika affärsmöjligheter har varit en stor del av honom och hans liv.

En annan aspekt som präglat minvardag är att jag har en fysisk utmaning. En fettknöl i nacken har påverkat mina nerver och gett mig svårigheter i högra benet och armen.

Det har krävt flera operationer och medicinska ingrepp för att hantera detta, vilket har givit honom insikter om vikten av anpassning och uthållighet, förklarar han.

 Sammanfattningsvis är jag en person som älskar att utforska, lära och utvecklas. Min familj, mina intressen och mina erfarenheter har tillsammans formgett mig till den jag är idag – en nyfiken och målinriktad individ med en stark önskan att utvecklas och bidra till världen omkring mig, säger Malte, entusiastisk.

 

Många med svårigheter eller funktionshinder låter detta hindra dem i det de vill – hur kommer det sig att du inte gjort det?  

-Många personer med svårigheter eller funktionshinder låter detta hindra dem från att följa sina drömmar och mål. Jag har dock valt en annan väg, och det finns flera anledningar till det. För det första glömmer jag ofta att jag är funktionshindrad. Jag betraktar mig själv som en vanlig person och försöker inte ständigt fokusera på min funktionsnedsättning. Det är som om jag tänker: ”Det är som vanligt, jag behöver inte tänka på det.” 

Malte ser funktionshinder som en del av honom, precis som någon annan egenskap. Han tar beslut och agerar som en vanlig människa. Samtidigt kompenserar han för de saker han inte kan uppleva på samma sätt som andra.

-Till exempel kan jag inte springa lika snabbt eller hoppa lika högt, vilket ibland känns sorgligt. Jag kommer aldrig få känna den speciella känslan av att göra det, som många andra människor tycker är fantastiskt. 

 Men istället för att låta sig nedslås av det faktum att han inte kan göra vissa saker, har Malte valt att fokusera sin tid och energi på andra möjligheter, fortsätter han.

-Jag vill göra saker som kanske inte alla kan göra, som att starta ett företag. Det är något jag brinner för och vet att jag har potentialen att lyckas med. Jag inser också att varje individ har unika styrkor och svagheter, oavsett om de har funktionshinder eller inte.

Han utnyttjar sina styrkor

Istället för att avundas vad andra har och vad jag själv saknar, försöker Malte utnyttja mina egna styrkor och skapa något meningsfullt utifrån dem. Samtidigt är han medveten om att vissa personer med funktionshinder låter deras situation hindra dem från att delta fullt ut i samhället.

-För mig är det en skrämmande tanke att fastna i en passiv situation, begränsad till hemmet och klagande över allt och alla. Jag vill undvika att hamna i den situationen och istället sträva efter att leva ett aktivt och meningsfullt liv. 

Malte sammanfattar det hela med att hans sätt att hantera sin funktionsnedsättning handlar om att se bortom det och fokusera på det han kan göra.

-Jag försöker dra nytta av mina unika styrkor och skapa möjligheter som är meningsfulla för mig. Det handlar om att leva i nuet och göra det bästa av den tid jag har, oavsett de utmaningar som kan komma i vägen. 

Dela denna artikeln!