En kombucha i världsklass på restaurang Koka

Hade jag inte vetat var jag var på väg så hade jag inte kunnat gissa att det fanns en populär michelinrestaurang när jag kom fram till porten på Viktoriagatan 12 i Göteborg. Ingången är sober och det kännetecknar även inredningen i restaurangen. Sobert trivsamt. Mat och service är som det ska vara, personlig och med mycket hög klass. Jag har haft det stora nöjet att besöka restaurang Koka.

Restaurang Koka

Foto: Restaurang Koka

På frågan vad som kännetecknar Koka svarar restaurangansvarig Björn Persson att de har ett unikt koncept med en tydlig inriktning kring hållbarhet och att deras råvaror skall hämtas i så stor utsträckning som möjlig från sitt närområde.

-Vi arbetar idag helt utan kött på våra menyer. Vi är och har alltid varit mycket specialiserad kring kombinationen av mat och dryck. Vi har därför startat en egen import från ett 30-tal små ekologiska vinodlare i Europa. Detta skapar även det en unik produkt du inte finner på andra krogar, säger Björn entusiastiskt.

Restaurang Koka

Foto: Restaurang Koka

Vad berömmer era gäster er för?
-Vi får absolut mest beröm för två saker det ena är att när en vegetarisk rätt smakar på ett sätt som får en normal köttätare att säga att jag har aldrig upplevt att vegetarisk mat kan vara så enormt god och smakrik.

Det andra är när gäster väldigt ofta poängterar att de aldrig varit med om hur ett vin verkligen kan få en maträtt att helt ändra karaktär eller hur nya smaker, sensationer uppstår av när 1+1 blir 3, tillägger Björn.

 Vem är era gäster och hur hittar de er?
-Koka är en restaurang som försöker att blanda gäster från vårt närområde och tillresta. Men de har en mycket stor andel foodisar som planerar sina besök i lång tid i förväg.

Björn antar att de flesta hittar dem via guider likt Michelin och 360 eat guide men många följer även deras arbete på sociala medier och det påverkar säkert, menar han.

 

En kombucha i världsklass
-Personligen kan jag säga att jag sällan fått så mycket goda och lite ovanliga smaksensationer vad gäller vegetarisk mat. Det är något köket behärskar till fullo. Det som för mig var den mest positiva överraskningen var att det fanns kombucha, gjort på grönt eller svart te på drinklistan för alkoholfria drycker.

Kombucha är fermenterat te, vilket är nyttigt och gott val för den som vill skippa alkohol eller bara vill njuta av den lite sträva smaken. Bäst av allt. Kokas kombucha var världsklass – den godaste jag någonsin har smakat.

Högt betyg fick även desserten på frusen fårost med hallon och alger. Det lät inte som en så bra kombo när jag läste om rätten i menyn men det var en stor och positiv smaksensation.

Dofterna på all mat är även de värda att lovprisa. På lång väg känns det att köket har lagt ner mycket kärlek på att komponera sina buljonger, såser med mera.

 Det är också härligt när de som serverar maten är kunnig och engagerad. Det förhöjer alltid en restaurangupplevelse. Engagemanget genomsyrar hela konceptet. Bra jobbat.

Restaurang Koka

En kombucha i världsklass. Foto: Restaurang Koka

Här nedan kan du se fler bilder från artikeln. Foto: Restaurang Koka

Här nedan kan du se fler bilder från artikeln. Foto: Restaurang Koka

Övriga artiklar