Intervju med Linden Coppell från MSC Cruises på deras nya kryssningsfartyg Euribia

Linden Coppell har titeln Vice President Sustainability & ESG på kryssningsföretaget MSC Cruises. Nina Jansdotter fick möjligheten att träffa henne på deras nya kryssningsfartyg Euribias jungfrufärd som gick mellan Amsterdam och Köpenhamn. Här berättar Linden Coppell om deras miljö-och hållbarhetsarbete och vad det är som gör att de vill vara i framkant inom dessa områden.

Linden Coppell har varit i kryssningsbranschen i fem år och är imponerad över vilket stort engagemang branschen i sin helhet har kring hållbarhetsfrågor.  I intervjun med mig märks det direkt hur mycket hon själv brinner för dessa frågor. Det är alltid roligt att möta passionerade ledare som vill göra skillnad och därför blir jag glad över möjligheten att ta ett samtal för hon är någon som många vill ta kontakt med. Många kommer fram och gratulerar och vill berömma henne och det syns att de gillar henne och det hon och hennes team åstadkommer.

Sophia Loren

Ikoniska Sophia Loren döpte MSC Euribia vid en namngivningscermoni i Köpenhamn den 8 Juni 2023. Foto: Ivan Sarfatti

Kryssningsindustrin genomgår stor förändringsprocess

Hela kryssningsindustrin genomgår just en stor förändringsprocess vad gäller att implementera hållbarhet på många plan och det är något som Linden Coppell lyfter fram flera gånger som något mycket positivt.

-Det finns både förväntningar och krav från olika intressenter att vi alla tar ett stort ansvar för hållbarhet nu och det är bra för det är så vi skapar resultat. Vi får våra bästa idéer när vi är under press annars händer inte lika mycket, säger Linden entusiastiskt.

Även om de är en av föregångarna inom att lansera nya hållbara innovationer passar hon på och lyfter fram att i slutändan måste alla aktörer bidra för att uppnå samma hållbarhetsmål eftersom hela branschen då blir livskraftig i slutändan och det gagnar hela branschen.

-Det är ingen kapplöpning mot det målet som vi strävar efter att vinna, men vi är glada att vi nu lanserar lösningar som vi hoppas att andra kan lära sig något av och som är genomföra för fler i branschen.

Det är just att de behöver jobba tillsammans mot hållbarhetsmål som Coppell vill poängtera och jag håller med om att samverkan mot samma mål och man kan trigga varandra till resultat är bra inom vilken nisch som helst, inte bara inom kryssningsvärlden. När en går före hänger ofta andra efter, både för att de ser att det är möjligt och för att de vill ha konkurrensfördelar.

Gästperspektivet då, hur kommer gästen att märka av dessa förändringar?
-Vi vill inte äventyra gästupplevelsen utan vi vill att gästen ska trivas och ha det bra. Vi blir dock tacksamma när gästerna också är med och bidrar. Till exempel är det positivt när en gästerna hänger upp handduken när de inte behöver få en ny den dagen. Sådant hjälper oss mycket i vårt miljöarbete.

 

 

MSC Euribia

Foto: Pressbild

Många gäster uppskattar att vara en del i detta arbete fortsätter Linden. De har till exempel fått positiv respons när de kan berätta för gästerna att när de tog en varm och skön dusch på morgonen, var det vattnet uppvärmt med hjälp av spillvärme.

Jag vill gärna inflika att jag själv tycker det är bra när jag har bra svar till de följare i sociala medier som ibland ifrågasätter att jag reser mycket. Att jag i detta fall reste med en kryssning av det mer miljövänliga slaget. För få vill ju bli kritiserad för att man inte bara stannar hemma.  Det är ett faktum att många människor inte är beredda att ge upp sina drömmar om att se och uppleva mer av världen. Summa summarum så gillar jag och många andra reseälskare att utvecklingen kring hållbarhet går framåt.

Nu har jag själv inte varit på så många kryssningsresor ännu men resan med Euribia gav mersmak. Bland annat för att hade fint spa, som är något jag uppskattar och även den vegetariska maten, speciellt buffén var toppklass. Jag ser fram emot att följa hållbarhetsarbetet hos MSC Cruises och i resten av branschen.

Foto: Pressbild

Här nedan kan du se fler bilder från artikeln. Foto: Pressbild

Här nedan kan du se fler bilder från artikeln. Foto: Pressbild

Övriga artiklar