Via Napoli – italiensk mat från grunden

Via Napoli är en italiensk restaurang i Malmö som har funnits i femton år. Jag Nina Jansdotter träffade ägaren Yvonne Pizzurro som tillsammans med sin man och deras två barn driver den. Den kvällen jag och fotograf Jens C Hilner var där hade de även bjudit in Luciano Pignatoro som är en känd italiensk författare och gastronomisk journalist. Det blev en kväll att minnas länge.
Via Napoli i Malmö

Foto: Jens C Hilner

Angående var Via Napoli är belägen så förklarar Yvonne att de tyckte den gamla ICA- lokalen nära havet passade bra att omvandla till en bit av Italien i Malmö och på den vägen blev det.

-Vi har satsat på att tillaga italiensk mat från grunden utan kompromisser, enligt traditionen. Med bästa råvaror från Italien och närproducerat från Sverige, säger Yvonne Pizzurro entusiastiskt.

De har byggt ett stor vedugn som väger cirka två ton och där bakas neapolitanska pizzor med kärlek och passion av neapolitanska pizzabagare. Jag tillägger att denna ugn är som ett rent konstverk med sina vackra färger och utformning. En riktig fröjd för ögat och det ansåg fotograf Jens C Hilner också som tog så många bilder att en av pizzabagarna undrade vad han höll på med. Och smaken på pizzan blir därefter, helt fantastisk och väldigt autentisk.

-Vi har certifiering APN, som står för Associazione Pizzaioli Napoletani, som bevis på att vi kan baka äkta neapolitansk pizza enligt deras regelverk och uppfylla alla krav. Vi känner oss som ambassadörer för äkta italiensk matkultur.

Yvonne berättar också att de är glada för att de uppskattas av många. Både av äldre, ungdomar och barnfamiljer. Att besöka dem blir för många att minnas trevliga besök i Italien.

Var kommer era gäster från?

-Vi har gäster som kommer till oss från hela Skåne och även från Danmark. Många italienare är stamkunder, vilket är ett bra betyg för vårt arbete, säger Yvonne Pizzurro.

Via Napoli i Malmö

Foto: Jens C Hilner

Besök av en känd matambassadör

Luciano Pignataro är en italiensk författare och gastronomisk journalist, som är mycket välkänd för sitt arbete inom italiensk mat- och dryckeskultur.  Han är född i Neapel och han har ägnat större del av sitt yrkesverksamma liv åt att skriva om mat och vin i olika typer av medier. Han är  en etablerad och respekterad expert vars skrivande har bidragit till att sprida ordet om Neapels kulinariska arv. För mig som är karriärcoach är det alltid spännande och inspirerande att få träffa människor som ägnat mycket tid åt det som de brinner för och det märks verkligen att Luciano är oerhört passionerad inför sin uppgift. Han har nyligen släppt boken La Pizza, Una Storia Contemporanea. Det är en bok med många fina bilder och berättelser om just pizza.

 

Via Napoli i Malmö

Foto: Jens C Hilner

I den kan du läsa om pizzans historia, traditioner och många olika varianter. Lång många än de jag kände till. Han utforskar pizzans ursprung på djupet och hur pizzans tradition har utvecklats både i i hans hemland Italien och även runt om i vida världen. Fast jag inte kan italienska så kunde jag ändå förstå mycket bara att bläddra och titta på bilder och min nyfikenhet av att lära mig mer om och smaka italiensk mat den bara ökade.

Via Napoli i Malmö

Foto: Jens C Hilner

Här nedan kan du se fler bilder från artikeln. Foto: Jens C Hilner

Här nedan kan du se fler bilder från artikeln. Foto: Jens C Hilner

Övriga artiklar